Kendetegn

Klædemøl, kaldes også for tekstilmøl, er guld- eller kobberfarvede og er mellem 6-8 mm lange som voksne. De har et vingefang på 8-10 mm og stråfarvede vinger uden markeringer. Larverne er cremehvide med mørkt hoved, og kan blive op til 8-10 mm lange.

Biologi

Hvid du opdager at du har huller i dit tøj er det ofte klædemøl der er på spil. Larverne lever af næringen der findes i tekstiler med løse fibre. Så både silke, uld og pelsværk er interessant for klædemøllets larver. Så snart æggene er udklækket, og larverne er fri, vil de hungre efter den næring, som kan findes i tøj, tæpper og lignende tekstiler.

Da de ikke er nemme at spotte, vil det typisk være mest almindeligt at opdage deres tilstedeværelse i form af de skader, de forårsager. Såfremt du eksempelvis finder ud af, at visse tekstiler i dit hjem har fået huller i sig, er der en god sandsynlighed for, at klædemøl står bag skaderne. Her er det vel og mærke primært et tegn på klædemøl, hvis tekstiloverfladen er høvlet fint af og ikke bare gnavet direkte igennem. Klædemøllarver går netop mere stille og rolig til værks end lignende skadedyr ved at gnave på langs af tekstilfibrene.

De voksne klædemøl lever kun et par uger, men på den tid kan hver hun nå at lægge cirka 100 æg. Æggene klækkes i løbet af 4-8 dage. Når ægget er klækket, begynder klædemøllarven straks at spinde et rør omkring sig. Røret består af silke, og det er fastklæbet til underlaget. Larven kan krybe frem og tilbage i røret, og når den har ædt, hvad der er inden for rækkevidde, forlænger larven spindet.

I modsætning til pelsmøllet, der også spinder et rør, slæber klædemøllet ikke rundt med sit rør. Klædemøllarven forpupper sig i spindet. Klædemøllarvernes ekskrementer kan man finde sammen med spindetråde på de steder, hvor larverne har gnavet. Ekskrementerne er bolleformede og har samme farve som det stof, larverne har levet af. Kan ses hele året, alt afhængigt af levested.

Bekæmpelse

Pak uldtøj, garn og lignende, der ikke bruges jævnligt eller gemmes væk om sommeren, i fuldstændig tætte plastikposer (sørg for, at tøjet er frit for møl, inden det pakkes væk). Snavset tøj tiltrækker visse møl, så vask altid dit tøj, før du pakker det væk.

Er tøjet angrebet, skal det enten vaskes i vaskemaskinen eller sendes en tur til kemisk rens. Tre døgn i fryseren ved ÷18°C får også bugt med både æg og larver. Er det store gulvtæpper eller møbler, der er angrebet, skal de først og fremmest støvsuges grundigt – også på undersiden. Særligt udsatte møbler og tæpper kan behandles forebyggende med flydende mølmiddel, der indeholder stoffet permethrin. Se listen over de godkendte midler med permethrin på Miljøstyrelsens hjemmeside mst.dk.

Varmebehandling:

Det kan virke som om at møl udvikler resistens over for insektmidlerne der bliver brugt. Derfor tilbyder vi varmebehandling af møbler, tæpper og klæder for at bekæmpelsen skal lykkes. Varmebehandlingen udføres i et varmetelt, som skal varme alt op i teltet til 60 grader, hvorefter alle møl, larver og æg dør.

Hvis du er i tvivl om du selv kan håndtere behandlingen, så anbefales det at du kontakter os for en professionel behandling.