Kendetegn
Stor gedehams hører til gedehamsgruppen, hvoraf vi har ca. 10 arter i Danmark. De er store, arbejdere 20-25 mm, dronning 25-40 mm, med rødt hoved, rødlige antenner med sorte spidser, gule kindbakker, rødlige ben, rød forkrop med mørkebrunt/rødligt rygskjold med mørkebrun behåring, rødgule vinger, en kraftig, gul bagkrop med mørkebrun-sort-farvede ledadskillelser og rødbrun behåring. De kendes alene på størrelsen og på, at den nærmest lyder som en lille helikopter, når den flyver forbi.
Levesteder
Stor gedehams træffes oftest på enge, overdrev, heder og i skove.
Biologi
Er en udpræget predator (rovdyr). Når den ses flyve fra blomst til blomst, er dens mål ikke nektar eller pollen, men insekter, som plukkes fra blomsterne, mens de er i gang med at indtage nektar og pollen. Den udsender en kraftig summende lyd og bevæger sig noget tungt. Spiser fluer, bier, humlebier, hvepse, sommerfugle, små og store guldsmede. Den bygger rede i hule træer (bank aldrig på hule træer!), i fuglekasser eller på andre tørre, lune steder. Boet er kun i brug i et år. Nye, befrugtede dronninger overvintrer et lunt og tørt sted men aldrig i deres gamle bo.
Ulig andre gedehamse kan den store gedehams godt finde på at flyve på lune nætter, hvor den tiltrækkes af lys.
Dens giftige stik er yderst smertefuldt og kan være livsfarligt for mennesker, især hvis man stikkes på hals eller hoved.
Bekæmpelse
Vi advarer mod bekæmpelse af hvepse, hvis du er allergisk overfor hvepsenes gift. Men hvis du har et frit hængende hvepsebo, fjernes det lettest ved at putte en affaldssæk omkring boet og pille det ned. Det anbefales at du klæder dig ordentlig beskyttende klæder hvor hvepsene ikke kan stikke igennem, samt bærer en hat med beklædt med myggenet. Affaldssækken lægges derefter i en fryser i et par dage. Det er den mest humane måde at aflive hvepsene på og affaldssækken kan derefter lægges i skraldespanden.
Du kan også uskadeliggøre boet det ved at sprøjte insektgift direkte op i indgangshullet i bundet af boet. Det vil hurtigt slå hvepsene ihjel, og efter 10-15 minutter kan du fjerne hvepseboet.
Er boet skjult eller meget stort kan det være meget farligt at prøve at fjerne boet selv, da der ofte kan være flere tusinde hvepse i boet og de vil blive meget aggressive ved en bekæmpelse. I sådan en situation anbefales det at kontakte os så hurtigt som muligt for en professionel bekæmpelse.
Fakta
Kropslængde voksen: 20-25 mm
Udbredelse, verden: Europa, almindelig i Nordeuropa
Udbredelse, Danmark: Østlige Danmark
Andre navne: Goliat hveps