Øens Skadedyrsservice

Kendetegn

Kropslængden på en voksen sølvfisk er ca. en centimeter. Dens antenner er lange og trådlignende. Den har fødder på to, tre eller fire af benene. Det metalliske skær på kroppen skyldes dens sølvfarvede skæl, som den får efter sit tredje hamskifte. Udbredelse i hele Danmark

Biologi

Afhængigt af dens levested kan en sølvfisk blive voksen indenfor et tidsrum af fire måneder til 3 år. I stuetemperatur bliver den et voksent insekt indenfor et år. En sølvfisk kan blive op til 8 år gammel. En sølvfisk, der opnår den maksimale levetid, skifter ham cirka otte gange. Eftersom den vedbliver at vokse, kan den hamskifte 4 gange på et år. Når temperaturen er mellem 25 og 30 grader celsius, vil hunnen lægge cirka en snes æg, som regel i sprækker eller lignende. Sølvfisken kan ikke formere sig i et koldt og tørt miljø.

Sølvfisk er lyssky, de skjuler sig om dagen i revner og sprækker, men kommer frem om natten for at søge føde. Man kan da støde på dem og se dem pile i dækning, når lyset tændes. Sølvfisk kræver nogen fugtighed, så det er især i badeværelser og køkkener, man ser dem. Da de ikke er i stand til at klatre op ad glatte, lodrette flader, bliver de ofte fanget i badekar, kummer, skåle osv.

Sølvfisk kan leve af lidt af hvert. Sukker og stivelse er de meget glade for, det sidste forklarer deres forkærlighed for tapetklister. Deres behov for protein dækker de overvejende ved at æde døde insekter. Sølvfisk kan gøre skade på papir, især når det er fugtigt. De kan i nogen udstrækning fordøje cellulosen, men udnytter nok i højere grad de mug- og skimmelsvampe, som trives i fugtigt papir.

Bekæmpelse

Udluftning: Sølvfisk trives i fugtige omgivelser, og det er derfor vigtigt, at du sørger for god og regelmæssig udluftning i dit hjem. Det er vigtigt at overveje, hvor fugten kommer fra. Kommer fugten bare fra, når der bades, så kan det klares med almindelig grundig udluftning, men der kan som beskrevet ovenfor også være andre forklaringer.

Støvsugning: Din støvsuger er også et godt våben til sølvfisk bekæmpelse. Støvsug grundigt langs vægge, og hvor du ellers finder sprækker og revner.

Vask og aftørring: God rengøring er også effektivt mod sølvfisk, da de fx kan leve af små krummer, de finder på deres vej. Ved aftørring og gulvvask er det dog vigtigt, at du ikke efterlader for meget vand. Vrid i stedet kluden og moppen grundigt op, da du ellers efterlader fugt, som sølvfisken kan hygge sig i.

I forbindelse med rengøring er det en god ide at rense afløbene fra håndvask osv., fordi det er et af de steder, som sølvfisk ynder at holde til. Her kan du evt. anvende lige dele eddike og natron, hæld opløsningen i afløbet og lad det virke 10 – 15 minutter. Skyl herefter grundigt efter med varmt vand. Gift, limplader og lokkedåser kan også bruges, men husk at de virker kun meget kort i fugtige områder.

Hvis du har problemer med sølvfisk, så kontakt Øens Skadedyrsservice 53 50 67 46