Kendetegn
Væggelusen er en rødbrun, blodsugende tæge uden vinger på 5-6 mm, som lever af blod fra dyr og mennesker. Væggelusen er et udpræget natdyr, som i dagtimerne gemmer sig i sprækker og revner i f.eks. vægge og senge, og opsøger først sit bytte efter det er blevet mørkt. En voksen væggelus-hun, vil i løbet af 5-10 minutter suge den mængde blod, som er nødvendig, hvorefter den kravler i skjul og fordøjer i flere dage. Dens natlige bid kan fremkalde kløe og hævelser, men er ikke medvirkende til sygdomsspredning.
Biologi
Den voksne væggelus har en størrelse på 5-6 mm, hvoraf det bagerste af kroppen svulmer op, når den har suget blod. En væggelus har en livscyklus på op til 50 dage. Hunnerne lægger 4-5 æg om dagen, og kan lægge op til 200 æg i løbet af en livscyklus. Æggene lægges på skjulestederne, hvor de klæbes fast til underlaget. Ud fra de 1 mm lange æg kommer der en nymfe, som ligner en mindre udgave af den voksne væggelus. Udviklingen fra nymfe til voksen foregår i fem stadier, hvor der skiftes hud og suges blod mellem hvert stadie. Denne udvikling varer mellem 2 måneder og 1 år afhængigt af temperaturen.
Hvordan opdager du væggelus?
Væggelus opdages typisk ved kløe og røde plamager på utildækket hud som f.eks. hænder, arme, hals og fødder, som i nogle tilfælde svulmer op. En anden måde, man kan opdage væggelus på er ved at undersøge senge og møbler for spor af deres afføring på blandt andet madrasser, puder og sengerammer. Det er også en god idé at kigge i mørke sprækker og revner f.eks. bag stikkontakter.
Bekæmpelse
Hvis du har mistanke om væggelus, er det en god ide at gennemgå bagagen ved hjemkomsten. Tøj og andre genstande, som kan tåle det, vaskes i vaskemaskine ved 60 grader eller mere. Tøjet kan også fryses ned til minus 18 grader i 3-4 dage, mens kufferter og tasker eventuelt kan sprøjtes med et insektmiddel mod krybende og kravlende insekter. Der går op til to måneder før den nye generation af væggelus kommer, og derfor oplever folk typisk først problemet lang tid efter, de er kommet hjem fra ferie og derfor meget nødvendigt at gentage behandlingen, uanset om man tror at væggelusene er væk.
Varmebehandling:
Det opleves meget ofte at væggelus udvikler resistens over for insektmidlerne der bliver brugt. Derfor bruger vi altid varmebehandling af møbler og klæder for at bekæmpelsen skal lykkes. Varmebehandlingen udføres i et varmetelt, som skal varme alt op i teltet til 60 grader, hvorefter alle væggelus, larver og æg dør.
Vi anbefaler derfor altid at lade en professionel behandle væggelus da det er meget svært og omstændigt at bekæmpe væggelus.
- Behøver du hjælp, så kontakt Øens Skadedyrsbekæmpelse 53506746