Kendetegn
Lopper er nogle små blodsugende insekter på 1,5 – 3 mm, der især lever på hunde og katte. Lopperne er brunsorte med kraftige ben, der gør, at de kan springe over 30 cm, fx når lopperne springer fra græsset og op i hundens pels. På loppernes ben findes desuden små kroge, som gør, at loppen kan holde sig fast i hundens pels, også mens hunden bevæger sig eller bliver vasket.Livscyklus på ca. 7 uger og lægger æg i bundter af 20 stk. pr. dag.
De mest almindelige kæledyrslopper i Danmark er kattelopper og hundelopper. Kattelopper er de mest udbredte, da de trives i varmen indendørs og kan leve på både katte og hunde. Hundelopper er noget mere sjældne, da hundelopper kun lever på hunde.
Biologi
Voksne lopper: Den voksne loppe er en lille, få millimeter stor, sort-brun parasit med en smal, sammenpresset krop og lange, stærke bagben. Han-loppen lever ca. 7 dage, mens hun-loppen lever ca. 12 dage. Når den voksne loppe har indtaget sit første blodmåltid, bliver loppen på hunden indtil den dør. Loppen skal spise ofte og der går max. 24 timer mellem hvert blodmåltid. Hvis der går længere tid, vil loppen begynde at fordøje sig selv, hvorefter den dør. Lopper kan bide mennesker, men kan ikke leve af blodet.
Loppe æg: Hunloppen er klar til at lægge æg 24-48 timer efter sit første måltid. I gennemsnit lægger hun 14 æg pr. dag, men kan dog lægge op til 50 æg pr. dag. Disse æg lægges i dyrets pels, hvorefter de falder af og lægger sig i omgivelserne. Loppeæg er 0,5 mm store, glatte og hvidlige. Efter 1-20 dage klækkes æggene. Omgivelsernes temperatur og fugtighed afgør, hvor hurtigt de klække.
Loppe larver: Larverne klækkes fra æggene og forbliver i omgivelserne, hvor de kan vandre ca. 1.5 meter pr. døgn. Larverne kan ikke tåle udtørring og søger væk fra lyset, ned i gulvets sprækker og revner. Loppelarverne lever hovedsageligt af loppeafføring som bl.a. består af ufordøjet blod som drysser af kæledyret.
Bekæmpelse:
Kæledyrene skal behandles med godkendte loppemidler, af hvilke der findes en hel del. Indendørs desinficeres med godkendte loppemidler og der støvsuges i alle inficerede rum, samt senge og liggepladser for kæledyr. Lopper er lyssky, og det er vigtigt at støvsuge langs lister og sprækker. Bemærk at kulde dræber ikke lopperne.
Varmebehandling:
Det opleves meget ofte at lopper udvikler resistens over for insektmidlerne der bliver brugt. Derfor kan det være vigtigt at udføre en varmebehandling af møbler og klæder for at bekæmpelsen skal lykkes. Varmebehandlingen udføres i et varmetelt, som skal varme alt op i teltet til 60 grader, hvorefter alle lopper, larver og æg dør.
Hvis du er i tvivl om du selv kan håndtere behandlingen, så anbefales det at du kontakter os for en professionel behandling.