Flæskeklanner, Husklanner og Pelsklanner

Der findes flere forskellige arter klannere og her er en beskrivelse af de mest sete i vores hjem.

  • Husklanner, Dermestes haemorrhoidalis, Er aflang og brun/sort.
  • Pelsklanner, Attagenus pellio, sort med hvide pletter på ryg.
  • Brun pelsklanner, Attagenus smimovi, ligner pelsklanner, men helt brun.
  • Flæskeklanner, Dermestes lardarius, sort med brunlig aftegning på ryggen, og sorte prikker på skjoldet.

Klannerne lever enten af kødholdige fødevarer, tør kost, hundekiks, tørfoder til kæledyr, rester fra dyrekadavere, fugle ekskrementer fra duer der har ophold på lofter og tøj/tekstiler. Hvis husklannere findes i beboelse kan de stamme fra fødevarerne, men kan også komme fra en død mus/rotter eller døde duer eller ekskrementer på lofter. Det er meget almindeligt at der kommer klannere i beboelsen når fuglereder eller i ekskrementer fra duer har hobet sig op på loftet ved et åbenstående vindue.

Klannere er ofte et hygiejne spørgsmål, er det vigtigt at man også undersøger/inspicerer de omkringliggende lejligheder samt lofter og kældre, så man er sikker på at problemet er ordenligt belyst før man foretager en bekæmpelse.

Bekæmpelse af klannere

Det er svært at gøre noget ved klannere selv. Det er vigtigt at der bliver gjort rent overalt og at man eliminerer muligheden for a klannerne og deres larver får adgang til fødevarer. Det kan gøres med ofte støvsugning og opbevaring af madvarer i køleskabe eller plastik bokse. Har du klannere i tøjet, kan du fryse det i 3 døgn – så vil biller, larver og æg være gået til. Alternativt kan du vaske tøjet ved mere end 60 grader. Til bekæmpelse af klannere kan vi også tilbyde bekæmpelse i varmetelte..

Hvis du ved, hvor de gemmer sig, kan du forsøge at bekæmpe dem med insektspray – det er dog ikke særligt effektivt og langt det bedste er dog at få hjælp af en skadedyrsbekæmper, der vil behandle problemet med insekticider overalt i hjemmet. 

Hvis du har problemer med klannere kontakt Øens Skadedyrsservice 53506746