Kendetegn

Voksne melmøl er 10-14 mm lange og har et vingefang på 16-27 mm. Hunnen er størst. Arten varierer noget; Forvingerne kan være mere eller mindre røde, mellemfeltet har ofte en trekantet skygge mod randen og ydre mellemlinje, men den kan mangle eller udfylde det meste af mellemfeltet.

Arten kan forveksles med (Frømøl P. lienigalis), men hos melmøllet står mellemfeltet ofte lyst, i kontrast til den øvrige vinge, bagvingerne er lysere, ligesom linjeforløbet er anderledes. Melmøls æg er ovale, men har nogle gange en lille hvid-grå fremskydning i den ene ende. Æggene er meget små (0,57 x 0,30 mm) og kun knap synlige med det blotte øje.

Melmøls larver har hvid-gullige eller let lyserøde kroppe med sorte pletter, som bruges til at spinde deres pupper. Deres hoveder er rødbrune i farven. Larverne er meget små ved udklækkelse og bliver op til 12 mm som fuldvoksne. Når en larve begynder at spinde sin puppe, får dens krop en mere rød-brun farve.

Biologi

Larven lever i mel, gryn, hø og halm, og alt muligt planteaffald. I Danmark er arten også klækket fra en hul Eg. Larven er fremme fra september til maj. Den er undertiden to-årig. Danner et relativt langt spundet rør, som er dækket af mel eller andet foder, og forpupper sig i en lille kokon af tæt silke, dækket med foderet. Indendørs kan der komme op til 5 generationer årligt. Det voksne dyr sidder sidder frit fremme om dagen, oftest i krogene. Hunner sidder med bagkroppen skudt i vejret. Arten holder til i stalde, udhuse, bagerier, gamle mølleroer og lignende steder.

Bekæmpelse

Ved bekæmpelse af Tofarvet Frømøl handler det om at fjerne alle æg, larver og voksne møl. Æggene og larverne findes i tørre fødevarer i køkkenet. Man skal derfor inspicere alle disse fødevarer grundigt. Hvis der er tegn på møl i fødevarerne, bør man kassere fødevarerne og straks fjerne affaldet fra hjemmet. Det er vigtigt at rengøre alle køkkenskabe, hvor de tørre fødevarer opbevares.

Man må aldrig anvende vand til rengøringen, da dette kan forværre problemet, da fugt forbedrer frømøllenes (og andre møls) livsvilkår. Brug i stedet en støvsuger samt en tør klud fugtet med almindelig lagereddike. Støvsug alle køkkenskabene og tilstødende områder grundigt og vær særlig omhyggelig i hjørner, sprækker, revner, huller osv. Slut af med at tørre alle flader, hjørner, rander og kanter af med eddike-kluden.

Hvis du ikke kan komme af med problemet anbefales det at du kontakter os for en professionel behandling.