• Øens Skadedyrsservice

   

  Kendetegn

  Skægkræ er et vingefri insekt og med en mørkegrå farve. Kropsformen hos voksne skægkræ er meget lig den almindelige sølvfisk. I slutningen af ​​den flade, langstrakte og tydeligt koniske bagpart er tre meget lange haletråde. Haletrådene ofte længere eller lige så lange som insektets kropslængde, i modsætning til den sølvfisk, hvor haletrådene er halvdelen af ​​kroppens længde. Hovedet har to lange antenner, og du kan også se to korte kæbesensorer. Voksne individer er 15-19 mm lange, mens nymfer er 2 mm, når de kommer ud fra ægget. Gennem 14 udviklingsstadier vokser de sig større, inden de bliver seksuelt modne. De yngste individer har ikke skæld og er derfor lysere i farven og kan ofte blive forvekslet med sølvfisk. I Danmark findes Skægkræ kun indendørs.

  Udbredelse

  Skægkræ er startet med at være et problem i Norge i 2013, hvor man har store problemer med at bekæmpe dem. De er senere set i Sverige og nu er de kommet til Danmark hvor de ses i alle storbyer.

  Biologi

  Skægkræ observeres i virksomheder, villaer og lejlighedskomplekser. Du kan møde skægkræ året rundt. De spiser både plantematerialer og dyrematerialer. Selv små mængder brød rester, mel, madrester, døde insekter, tørre blade eller andre organiske materialer vil være tilstrækkelige til at opretholde en bestand. Skægkræ har et specielt tarm enzym, der giver dem mulighed for at spise papir og tapet, men fuld udvikling fra nymfe til voksen kræver en mere varieret kost. Livscyklussen er lang, og æggenes klækningstid under perfekte forhold (21,5°C) er ca. 2 måneder, men antages længere i bygninger, hvor forholdene ikke er så kontrolleret som i et laboratorium. Yderligere udvikling fra nymfetrinnet (ca. 2 mm) til den voksne strækker sig normalt op til 2,5 -3 år. Efter fuld modning kan de voksne skægkræ leve i yderligere ca. 3 år, og de lægger i gennemsnit 56 æg om året. Voksne individer kan overleve i op til 9 måneder uden føde.

  Skægkræ er nataktive og opdages derfor ofte om morgenen, når der tændes for lyset. I vintermånederne kan det opleves som om der er mere aktivitet af skægkræ, men det er sandsynligvis den mørke tid, der bringer insekterne ud og gør dem mere synlige i stuerne. De trives bedst i fugtige miljøer, men sammenlignet med sølvfisk fungerer de også godt i tørre miljøer. De findes derfor oftere i værelser uden adgang til vand og fugt. Både voksne individer og nymfer er følsomme over for lave og høje temperaturer. Optimal temperatur for skægkræ er lidt usikker, men det antages at de trives i temperaturer fra 20°C til 28°C. Hvis skægkræ udsættes for under 20°C, vil livscyklussen blive forlænget betydeligt, da den tid, de tilbringer på hvert trin, bliver markant længere. Udvikling og aktivitet stopper næsten ved temperaturer under 16°C og stopper helt ved 11°C. Men det skal påpeges, at forsinkelser i udvikling og aktivitet ikke er synonym med at de dør. Temperaturer over 28°C reducerer også betydelig forventet levetid, og Skægkræ dør efter få timer, hvis de udsættes for 41°C eller derover.

  Hvilken skade laver skægkræ?

  Under normale forhold gør skægkræ meget lidt skade, og enhver materiel skade vil være minimal. De betragtes ikke desto mindre som skadedyr, da mange mennesker finder skægkræ irriterende og dermed opfatter situationen som ubehagelig. Museumsgenstande, frimærker, visse tekstiler eller gamle bøger kan ødelægges, hvis skægkræ får frit spil. Skægkræ kan være særdeles vanskelige at slippe af med og kommer ofte tilbage, hvis nabobygninger også har dem og ikke får behandlet.

  Bemærk at i Norge er det påvist at hvis der er aktivitet af Skægkræ i boliger, lejligheder og erhvervsbygninger, kan de resultere i et betydeligt værditab af ejendommen. Ifølge retspraksis og forlig (juridisk og udenretslig) i retssager hvor en ejendom har Skægkræ, befinder erstatningen sig i øjeblikket på et prisnedsættelses niveau fra 10% til 30% af købsprisen – om dette også vil ske i Danmark, det må tiden vise.

  Bekæmpelse

  En egentlig bekæmpelse af Skægkræ kan meget sjældent udføres uden professionel hjælp og skal gøres i meget tæt samarbejde med beboeren.

  Behandling med pasta iblandet gift:

  Den sidste nye metode til at bekæmpe Skægkræ er ved at bruge pasta der er iblandet gift. Erfaringer fra Norge og Sverige viser at pasta med gift giver langt de bedste resultater. Det frarådes at bruge sprøjte gifte (insekticider) som bekæmpelse, men udelukkende for at nedsætte antallet. Pastaen bliver lagt ud i små bidder i hele huset/lejligheden og skægkræene vil selv finde frem til pastaen og blive forgiftet når de spiser af giften. Der vil også ske en sekundær forgiftning når andre skægkræ spiser de døde skægkræ… Bemærk at det er en langsommelig behandling og at den behøves gentaget over 2-3 måneder.

  Varmebehandling:Det opleves meget ofte at Skægkræ kan være svære at få bugt med, da de ofte gemmer sig i papkasser og i møbler. Derfor tilbyder vi som nogle af de få i branchen varmebehandling af møbler, bøger og inventar. Varmebehandlingen udføres i et varmetelt, som skal varme alt op i teltet til 60 grader, hvorefter alle skægkræ, larver og æg dør. Skægkræ dør, hvis de udsættes for temperaturer mellem 40 og 50°C. Spotopvarmning med tør damp (professionelt produkt) er derfor en anden måde at reducere bestanden af ​​skægkræ. Bruges til lokal opvarmning af lister, dørhjørner og omkring revner, hvor skæg ofte skjuler sig. Spotopvarmning giver ingen varmebehandling i strukturen. For eksempel kan en hårtørrer anvendes til varmebehandling af en kuffert eller taske. En Sauna vil også dræbe Skægkræ.

  Kuldebehandling:

  Kulde behandling af tøj og mindre genstande kan udføres i en fryser, hvor skægkræ vil dø efter et par timer ved -18°C, desværre kan de fleste frysere ikke komme ned på -18°C, så det tager 2-3 dages frysning i en almindelig fryser . Hvis du skal håndtere større mængder bagage, møbler eller bevægelige ting, som du formoder at have skæg, kan disse køles i fryserbeholdere. Skadedyrsfirmaer har fryseanlæg, der går ned til -40 ° C, hvilket gør denne proces hurtigere.

  Bekæmpelse med Pesticider

  Man skal være opmærksom på at Skægkræ meget sjældent bliver fjernet ved sprøjtebehandling. I de fleste tilfælde bliver problemet med Skægkræ minimeret, men erfaringen viser at efter et stykke tid så vender insekterne tilbage. Det skyldes at æg fra Skægkræ ikke bliver elimineret, men efter en periode åbner æggene sig og nye unger kommer frem, og så starter problemet forfra igen.

  Hvad kan man selv gøre?

  Har man Skægkræ i sin ejendom eller virksomhed kan man nedsætte problemet med følgende foranstaltninger:

  Grundig rengøring og fjernelse af alternative madkilder. Det er vigtigt, at det rengøres meget grundigt, inden der påbegyndes foranstaltninger, hvilket betyder, at man trækker ovnen ud, gør rent under køkkenbordet, i skuffer og skabe med mad osv. Det er fordelagtigt at tætne revner i og omkring paneler ved gulve og omkring køkkenborde. Alle fødekilder, der indeholder kulhydrater og proteiner, skal gemmes væk i tætte plastbeholdere. Mad i skuffer og skabe anbefales placeres i lukkede plastbeholdere eller lignende. Skægkræ kan leve af cellulose og omdanne dette til energi, så det anbefales, at alt pap og papir der ikke bruges bliver smidt ud, husk også at undersøge jeres bøger og gamle papirer for en mulig invasion af Skægkræ.

  Støvsugning: Kan hjælpe med at reducere bestanden. Gentagen grundig støvsugning (især omkring lister, dørvinduer, revner og hulrum) vil fjerne en stor del af de voksne individer og nymfer, og på grund af den lange udvikling af det skægkræ fra æg til modent individ, er støvsugning en vigtig foranstaltning til at holde bestanden nede (anbefales hver fjerde dag). Støvsugning vil dog ikke være tilstrækkelig til permanent at udrydde bestanden. Efter støvsugning skal du sørge for at skægkræ i vakuumposen ikke spreder sig igen. Insekterne dør, hvis for eksempel støvsugerposen anbringes i fryseren i 24 timer.

  Limfælder: Kan bruges til at nedsætte antallet inden bekæmpelsen. Systematisk brug vil hjælpe med at kortlægge omfanget, reducere bestanden samt give en indikation af resultatet af foranstaltninger og antallet af Skægkræ over tid. Massefangst ved at udsætte mange limfælder er en ikke-giftig og god foranstaltning. Limfælder har et “tag”, der beskytter limen og først aktiverer limfælden når “tagget” bliver fjernet (bemærk at en limfælde kun holder 2 måneder og derefter bør udskiftes). Erfaring viser at der fanges flere skægkræ i limfælder, hvis der er lidt eller ingen menneskelig aktivitet i bygningen. Så hvis du sætter limfælder ud, når du er på ferie, vil det øge fangsten af insekterne. Men vær opmærksom på at det meget sjældent vil kunne fjerne insekterne. Uanset hvor meget der bliver gjort rent, støvsuget og sat limfælder op, så er det som udgangspunkt nødvendigt at få foretaget en bekæmpelse overalt i huset, lejligheden samt kælder med pesticider af en professionel skadedyrsbekæmper.

  Limfælder: 

  Limfælder anbefales ikke til en egentlig bekæmpelse, men mere som en metode til at nedsætte antallet. I sjældne tilfælde har det vist sig at løse problemet, men kan tage flere år med udsætning af mange limfælder sammen med adskillige behandlinger med sprøjtegifte. I tilfælde at ikke alle i en beboelsesopgang ønsker at deltage i en bekæmpelse, så kan limfælder være en god løsning til at nedsætte antallet af Skægkræ. Vi sælger massere af limfælder med bedre lokkemidler og billigere end nogen forretning kan tilbyde, så hvis du/I skal bruge limfælder i ejendommen kan de købes for kr. 6,50 excl. moms.. pr. stk. – Hvis du/I er interesserede i at købe limfælder, så ring eller skriv til Øens skadedyrsservice. 

 • Hvis du har problemer med skægkræ, så kontakt Øens Skadedyrsservice 53 50 67 46